Počet výsledků: 4

Otevřít filtraci

Alimentární intoxikace je odborný název pro otravu jídlem, což v převážné většině případů znamená bakteriální gastroenteritidu. Obecně se však může jednat o otravu, kterou vyvolávají nejen bakterie, ale i někteří parazité, viry či toxiny (a případně i chemické jedy, těžké kovy apod.) obsažené v kontaminovaných potravinách nebo nápojích. Viz také alimentární, intoxikace.

Intoxikace má v souvislosti s lékařstvím dva různé významy: otrava – ať už přírodními toxiny, oxidem uhelnatým, synteticky (uměle) připravenými chemickými látkami, těžkými kovy apod., stav po požití většího množství alkoholu nebo užití jiných návykových látek. Odvozené sloveso je intoxikovat. Viz také toxicita.

Alimentární znamená „výživový“ či „vztahující se k výživě“. Příklady: alimentární intoxikace – odborný název pro otravu jídlem, k některým nákazám může dojít alimentární cestou (tzn. požitím kontaminovaných potravin nebo vody), apod.

Alimentární botulismus (angl. foodborne botulism) je jedna z forem botulismu, tzn. otravy toxinem, který je produkován bakterií Clostridium botulinum. Alimentární botulismus je způsoben konzumací potravin nebo pitné vody obsahující botulotoxin. Nejčastěji se jedná o podomácku připravené potraviny, které byly nesprávně konzervovány, zavařeny nebo fermentovány. Viz také alimentární, botulismus.

Zobrazeno 1 až 4 z 4

Počet výsledků